FAQ
1 årig efteruddannelse i familieterapi
Er der meget at læse – og er litteraturen på dansk?
Dansk litteratur
Som udgangspunkt vil al litteratur på uddannelsen være på dansk. Hvis enkelte artikler er på engelsk, hjælper vi hinanden med at oversætte.
Denne litteratur forudsættes bekendt før kursusstart
Juul, Jesper: Familierådgivning. Perspektiv og Proces. Schønberg, 1998.
Juul, Jesper: Livet i familien – de vigtigste værdier i samliv og børneopdragelse, Apostrof 2004.
Yalom, Irvin D.: Terapiens essens, Gyldendal uddannelse, 2002.
Seidenfaden, Kirsten m.fl.: Den levende familie, Gyldendals bogklubber, 2010
Jesper Juul: Dit kompetente barn.
Jesper Juul: Her er jeg – hvem er du? Apostropf 1998
Øvrig litteratur
Inden kursusstart vil du modtage en udvidet litteraturliste som indeholder:
- Obligatorisk litteratur, som knytter sig til de enkelte modulers temaer.
- Supplerende litteratur, som tænkes at kunne være inspiration til dem, der vil fordybe sig yderligere i de enkelte emner.
Hvad er Jeres værdigrundlag?
Familiesyn
Som udgangspunkt gør alle i familien altid, det de bedst kan. Det kan være, at det ikke er særlig godt eller hensigtsmæssigt, men det er det bedste de kan i situationen. Alle mennesker har deres (gode) grunde til at gøre det, som de gør, også selv om det er uhensigtsmæssigt eller gør ondt på andre. Der er således altid en mening i det, der foregår og vores arbejde består i, at hjælpe familien til den indsigt som udgangspunkt for at kunne skabe forandring.
Etiske overvejelser
At arbejde terapeutisk og rådgivningsmæssigt med mennesker kræver en allestedsnærværende etisk opmærksomhed og dialog. Overordnede etiske regler, så som tavshedspligt, er en selvfølge, men vi ser også etik som en personlig stillingtagen, som hele tiden pågår.
Uddannelsens vision
Vores vision er at træne kommende familiearbejdere i at arbejde med relationerne – at finde og se, hvad den bagvedliggende meningen i adfærd er (hvad gør, at han slår? hvad gør, at hun altid kritiserer? etc.). Samt at hjælpe familiens medlemmer til forståelse af sig selv og andre, så de får mulighed for at træffe nye valg. Det er vigtigt at huske, at den grundlæggende forudsætning integritet/samarbejde altid er på spil i relationelt arbejde.
Det er disse forudsætninger, vi gerne vil have, at de studerende får helt ind under huden. Det er vores erfaring, at det giver det bedste samspil med familier, ligesom det også er det mest hjælpsomme for familier at lære at forstå hinandens (ikke bevidste) ”motiver”.
Hvad kan jeg bruge uddannelsen til?
Arbejde indenfor det offentlige
I den offentlige sektor bliver man mere og mere klar over nødvendigheden og værdien af, at inddrage hele familien. Mange kommuner tilbyder ansættelse som familieterapeut, familierådgiver og/eller familiebehandler i forskellige regi. På almindelige folkeskoler er der også en tendens til, at man ansætter personer med netop en familieterapeutisk baggrund ligesom specialområdet også gør brug af familiearbejder.
Arbejde indenfor private firmaer og organisationer
Der findes efterhånden en del privatejede organisationer, der udbyder rådgivning- og vejledning til familier; disse ydelser tilkøbes oftest af kommunerne. Også på privatejede døgninstitutioner benytter man sig af familiearbejdere ligesom en del mentorordninger ligge i det private regi.
Arbejdet som selvstændig familieterapeut
Enkelte vælger at nedsætte sig som privatpraktiserende familieterapeut. Dette vil typisk være personer, som i forvejen har længere terapeutisk erfaring eventuelt indenfor individuel terapi.
Hvor mange undervisningsdage omfatter uddannelsen
Uddannelsen omfatter 26 undervisningsdage, som er tilrettelagt som 9 undervisningsmoduler/temaområder.
Dvs. 8 moduler á 3 dages varighed samt et afsluttende modul á 2 dages varighed.
Alle moduler ligger fredag til søndag, der undervises kl. 9.30 til 16.30 og undervisningsstedet er EFT-Instituttet.