Undervisningsplan
Uddannelsen omfatter 26 undervisningsdage, som er tilrettelagt som 9 temaopdelte undervisningsmoduler af 3 henholdsvis 2 dages varighed.
Alle undervisningsdage er fra kl. 9.30 -16.30.
Undervisnings metode
Der bliver under uddannelsen sat fokus på familieterapiens og familierådgivningens enkelte elementer, samt på samarbejde, sprogbrug og kommunikation, træning i aktiv lytning, tuning og refleksion. Herunder understregning af og oplevelser med det unikke ved oplevelsesorienteret familieterapi – brug af nærvær (sanseindtryk), anerkendelse og personligt sprog.
Der arbejdes med den konkrete omsætning af familiesynet til praksis. Undervisningen er dialogbaseret med veksling mellem teoretiske oplæg og praktisk træning.
Træningsklienter
En stor del af uddannelsen består af træning med klienter. Vi prioriterer at arbejde med familier, der kommer udefra. Familierne henvender sig selv og er således indstillet på at være en del af holdets undervisning.
Du og dine medstuderende optræder på skift i rollen som terapeut under direkte supervision af holdets faste underviserne. Problematikkerne knytter sig primært til familietyper, som præsenteres i de 9 undervisningsmoduler.
Klienter kan også komme alene eller som par, så længe det indholdsmæssigt drejer sig om en familierelateret problematik.
Terapi og rådgivning
Denne efteruddannelse beskæftiger sig med både familieterapi og familierådgivning, da disse to discipliner oftest supplerer hinanden godt i forhold til at møde familier.
Både praktisk og teoretisk arbejder vi med oplevelsesorienteret terapi og den fænomenologiske metode ud fra et eksistentielt fundament.
Oplevelsesorienteret familieterapi og fænomenologi
Den oplevelsesorienterede familieterapi beskæftiger sig men kontakten og relationen i det terapeutiske rum. Kontakten er personlig mellem terapeut og klient – den er et mellemmenneskeligt anliggende!
Den oplevelsesorienteret familieterapi er således ikke en teknik, der møder et problem, det er altid et menneske, der møder et andet menneske i nød!
I den fænomenologiske tilgang er vi optaget af at beskrive oplevelser, uden straks at fortolke og systematisere indtrykkene.
Vi forholder os til den konkrete, umiddelbart foreliggende oplevelse og støtte klienten til at beskrive sin oplevelse, sig selv og sin verden ud fra klientens egne udsagn.
Værdigrundlag
Familiesyn
Som udgangspunkt gør alle i familien altid, det de bedst kan. Det kan være, at det ikke er særlig godt eller hensigtsmæssigt, men det er det bedste de kan i situationen.
Alle mennesker har deres (gode) grunde til at gøre det, som de gør, også selv om det er uhensigtsmæssigt eller gør ondt på andre.
Der er således altid en mening i det, der foregår og vores arbejde består i, at hjælpe familien til den indsigt som udgangspunkt for at kunne skabe forandring.
Etiske overvejelser
At arbejde terapeutisk og rådgivningsmæssigt med mennesker kræver en allestedsnærværende etisk opmærksomhed og dialog.
Overordnede etiske regler, så som tavshedspligt, er en selvfølge, men vi ser også etik som en personlig stillingtagen, som hele tiden pågår.
Uddannelsens vision
Vores vision er at træne kommende familiearbejdere i at arbejde med relationerne – at finde og se, hvad den bagvedliggende meningen i adfærd er (hvad gør, at han slår? hvad gør, at hun altid kritiserer? etc.).
Samt at hjælpe familiens medlemmer til forståelse af sig selv og andre, så de får mulighed for at træffe nye valg.
Det er vigtigt at huske, at den grundlæggende forudsætning integritet/samarbejde altid er på spil i relationelt arbejde.
Det er disse forudsætninger, vi gerne vil have, at de studerende får helt ind under huden.
Det er vores erfaring, at det giver det bedste samspil med familier, ligesom det også er det mest hjælpsomme for familier at lære at forstå hinandens (ikke bevidste) ”motiver”.
Hold 10 – Opstart august 2021
Vi holder informationsmøder om Familieterapeut-uddannelsen på EFT-Instituttet.
Infomøder 2020/2021
Mandag 14. december
Tirsdag 19. januar
Mandag 22. februar
Tirsdag 16. marts
Tirsdag 13. april
Mandag 17. maj
Torsdag 10. juni
Alle dage kl. 17.00 – 19.00