Målgruppe og formelle krav til den studerende
For at blive optaget på uddannelsen skal du have en studierelevant grunduddannelse f.eks. pædagog, lærer, socialrådgiver, psykolog, psykoterapeut, læge, sygeplejerske m.m. Vi forudsætter, at du har erfaring indenfor familiearbejde; enten rådgivningsmæssigt eller terapeutisk samt erfaring med personlig udvikling og egen terapi.
Du skal være indstillet på, at holdets undervisning også består af den faglige viden og erfaring du og dine medstuderende kan sætte i spil.
Rent praktisk skal du udfylde ansøgningsskemaet, som sendes til EFT-Instituttet. Du vil blive kontaktet og der aftales en uddybende samtale med en af holdets undervisere. Samtalens primære formål er en gensidig forventningsafstemning i forhold til optagelse på uddannelsen.
Dette kan du forvente af uddannelsen
Med efteruddannelsen får du mulighed for at indlære og udvikle færdigheder, som kan anvendes i virkelighedens verden blandt andet indenfor dag- og døgninstitutionsområdet, skoleområdet, social- og sundhedsområdet, behandlingsområdet, familieplejeområdet samt i forhold til kontaktpersoner, ældreplejen med mere.
Endvidere er uddannelsen rette mod personer, som vil nedsætte sig som privatpraktiserende familieterapeut og/eller familierådgiver.
Dette forventer vi af dig
Et kendetegn for den kompetente terapeut er indsigt i egne indre problematikker. Vi skal i mødet med familier, der søger vores hjælp, være i stand til at skelne mellem vores egne indre processer og deres. I uddannelsen er det derfor et væsentligt element, at du undervejs også kommer til at arbejde med din egen personlige udvikling. En hel del af dette arbejde vil komme til at foregå i supervisionen, i undervisningen og i kontakten med dine medstuderende. For nogle problematikker kan det være gavnligt eller nødvendigt med sideløbende egenterapi.
Dette kan du forvente af holdet
Holdet er en del af ’rejsen’ Det er derfor vigtigt for både studerende og underviser, at holdet hurtigt kommer til at føle sig som en helhed. Det gælder både i undervisningen og mellem modulerne, at man på holdet kan dele erfaringer og finde såvel støtte som inspiration. Med en holdstørrelse på mindst 12 og højst 16 deltagere og 2 samtidige undervisere har vi fundet frem til en form, hvor undervisningen, træningen med klienter, de studerendes erfaring og udvikling bidrager i den enkeltes personlige og faglige udvikling. Holdet udvikler/påvirker/forandrer dig og du udvikler/påvirker/forandrer holdet.
Dette kan du forvente af underviserne
Vi tilbyder et gennemarbejdet og velafprøvet koncept for uddannelsen. Som undervisere bestræber vi os på at følge med i og videreformidle ny forskning bl.a. gennem videreuddannelser og litteratursøgning. Vi stiller vores erfaring og viden til rådighed for holdet med engagement og nysgerrighed for den enkelte studerende. Du kan forvente at blive både udfordret og støttet, til tider måske presset, men altid rummet i vores bestræbelser for, at du får så meget ud af uddannelsen, som muligt.
Det kan uddannelsen bruges til
Uddannelsesbevis
Alle studerende modtager et diplom og et uddannelsesbevis ved forløbets afslutning. Beviset indeholder beskrivelse af uddannelsens indhold. En fraværsprocent på over 10 påføres beviset. Endvidere modtager den enkelte studerende et eksamensbevis efter bestået eksamen.
Arbejde indenfor det offentlige
I den offentlige sektor bliver man mere og mere klar over nødvendigheden og værdien af, at inddrage hele familien. Mange kommuner tilbyder ansættelse som familieterapeut, familierådgiver og/eller familiebehandler i forskellige regi. På almindelige folkeskoler er der også en tendens til, at man ansætter personer med netop en familieterapeutisk baggrund ligesom specialområdet også gør brug af familiearbejder.
Arbejde indenfor private firmaer og organisationer
Der findes efterhånden en del privatejede organisationer, der udbyder rådgivning- og vejledning til familier; disse ydelser tilkøbes oftest af kommunerne. Også på privatejede døgninstitutioner benytter man sig af familiearbejdere ligesom en del mentorordninger ligge i det private regi.
Arbejdet som selvstændig familieterapeut
Enkelte vælger at nedsætte sig som privatpraktiserende familieterapeut. Dette vil typisk være personer, som i forvejen har længere terapeutisk erfaring eventuelt indenfor individuel terapi.